Gimnastika u Međimurju i Čakovcu

Prvo gimnastičko društvo osnovano je u Čakovcu 1894. g. pod nazivom „Torna-egylet – gimnastičko društvo“ koje je uz gimnastičke vježbe u programu imalo i klizanje, mačevanje i kuglanje. Godine 1897. Društvo dobiva nove oblike i postaje „Sportsko društvo“. Nakon četverogodišnjeg postojanja Društvo je prestalo djelovati. Novi gimnastički klub nastao je 1920. godine kada su se čakovečki sokolaši organizirali u sokolsko društvo. Dobrovoljnim radom sokolaša, donacijama poduzeća i sufinanciranjem države 1935. g. izgrađen je Sokolski dom u Čakovcu – danas zvan „Macanov dom“.

Gimnastička udruga osnovana je 1984. godine pod nazivom gimnastički klub „Partizan“ Čakovec. Pravni je i povijesni nasljednik „Sokolskog društva“. Promjena naziva u gimnastički klub „Zadravec Marijan - Macan“ Čakovec izvršena je 1992. godine. Godine 1996. Klub mijenja naziv u gimnastičku udrugu „Marijan Zadravec Macan“ Čakovec, a 2007. g. promijenjen je naziv koji i danas nosi gimnastički klub „Marijan Zadravec Macan“ Čakovec.

O nama

Kao gimnastički klub već čitav niz godina nastojimo samostalnim radom omogućiti kontinuirano djelovanje, daljnje unapređenje, promociju i razvoj našeg Kluba. Međutim, postignuti vrhunski rezultati hrvatskih gimnastičara, plasman FILIPA UDEA na Olimpijske igre u Peking i London kao prvog Hrvatskog gimnastičara-olimpijca te osvajanje SREBRNE Olimpijske medalje dokaz su kvalitetnog rada koji, nažalost, zahtijeva i dodatna ulaganja u poboljšanje uvjeta rada i financiranje svih aktivnosti koje su nezaobilazni dio vrhunskog sporta.

Svojim kontinuiranim, upornim i kvalitetnim radom ovaj Klub stekao je status jednog od najuspješnijih Klubova u Republici Hrvatskoj što je u konačnici rezultiralo najvećim uspjesima hrvatske gimnastičke povijesti, koja, nažalost, od njezinog osamostaljivanja nije bila prisutna na međunarodnim natjecanjima i nije imala svoje predstavnike na Europskim i Svjetskim prvenstvima kao ni na Olimpijskim igrama.

Upravo mlada, talentirana generacija međimurskih gimnastičara na čelu sa Stellom (Marijana Petrić, Sabina Hegeduš, Leon Ružić, Antonio Vuk…) doprinosi postizanju najvećih uspjeha Hrvatske gimnastike, a uz koje se sada razvija nova generacija mladih gimnastičara koji su svojim dosadašnjim rezultatima također dokazali svoju vrhunsku kvalitetu.

O samoj kvaliteti hrvatskih gimnastičara govori i podatak o osvojenih više od 50 medalja na raznim natjecanjima u prošlom olimpijskom ciklusu (od čega je više od 30% zlatnih).

Budući da je pred nama novi olimpijski ciklus u kojem je potrebno što kvalitetnije pripremiti naše potencijalne olimpijce za nastup – prvo na kvalifikacijama za Olimpijske igre, a potom, nadamo se, i za sam nastup na Olimpijskim igrama, daljnji razvoj gimnastičkih programa zahtijeva dodatna sredstva za financiranje priprema i gimnastičke opreme, koje, nažalost, nije moguće u cijelosti financirati sredstvima Kluba.

Osim toga, tijekom cijelog ciklusa održava se čitav niz međunarodnih natjecanja, Svjetskih kupova kao i predolimpijski turnir na kojima će sudjelovati naši gimnastičari za koje je neophodno osigurati sredstva kojima bi se omogućili takvi nastupi, a u konačnici i sam nastup naših gimnastičara na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru 2016. god. te u Tokyo 2020. g.

U Klubu u ovom trenutku vježba preko 400 djece, s njima radi desetak trenera od kojih je šestero u stalnom radnom odnosu.

Teška financijska situacija dovela je Klub u dosta tešku situaciju te samo zahvaljujući strpljivim dobavljačima, koji ne žele blokirati račun Kluba, situacija nije još i gora.

Ukoliko želimo projekt „Do Ria zajedno“ uspješno privesti kraju, potrebna su nam sredstva kojima bismo mogli nesmetano realizirati projekt „Zajedno do Ria“ te projekt „Idemo i na OI u Tokyo 2020.“

Naše ambicije temelje se na realnim pretpostavkama i možemo se pohvaliti da smo do sada , sve zacrtane planove,programe i projekte uspjeli realizirati.